Składniki
Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm:
Biszkopt pomarańczowy:
5 jaj
3/4 szk cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szk oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
świeży sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
Przepis
Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć taką samą temperaturę, więc 2 godziny przed pieczeniem warto wyjąć jaja z lodówki.
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować prawie do całkowitego rozpuszczenia, dodać żółtka. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wlać olej i sok z pomarańczy, połączyć składniki.
2. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem, przelać ciasto do formy. Piekarnik rozgrzać do 180 C, czas pieczenia ok. 30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem położyć na kratce kuchennej do góry nogami, aby biszkopt nie opadł, wystudzić.
Mus pomarańczowy:
1 litr soku z pomarańczy
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/2 szklanki cukru kryształu
1. Połowę soku gotujemy z cukrem. W drugiej połowie soku rozpuszczamy dwa budynie, łączymy z gotującym się sokiem i gotujemy do zgęstnienia składników. Powstałą gorącą masę przelewamy na wystudzony biszkopt, odstawiamy do zupełnego wystudzenia.
Śmietankowa pianka:
1/2 litra śmietany kremówki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1/3 szk gorącego mleka
1. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno mikserem. Do śmietany dodajemy małymi porcjami zimne mleko z żelatyną i mieszamy łyżką lub trzepaczką ( nie mikserem!), gotową masę śmietankową przekładamy na wystudzoną masę pomarańczową. Ciasto odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny.
Opcjonalnie wierzch można ozdobić świeżo startą skórką pomarańczy, a do warstwy pomarańczowej można dodać kawałki pomarańczy.