- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
Masło ziołowe:
200 g masła
mały pęczek natki pietruszki
mały pęczek świeżego kopru
ząbek czosnku
sól
pieprz
Bekon:
cienko krojony boczek surowy wędzony (Ile dusza zapragnie)
Pancakes:
300 ml maślanki naturalnej
230 g mąki pszennej
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
2 całe jajka
kilka listków świeżego rozmarynu
1 płaska łyżeczka soli
TO CI SIĘ PRZYDA
patelnia grillowa
mikser
papier do pieczenia lub folia spożywcza
wyciskacz do czosnku
Przepis
Zacznij od przygotowania masła. Masło pokrój w kostkę i przełóż do miski.
Drobno posiekaj natkę pietruszki i koperku, Dodaj do masła.
Obierz czosnek i dodaj jeden ząbek przeciskając go przez wyciskacz do czosnku.
Dodaj sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj.
Z gotowej masy uformuj gruby wałek i zawiń go w folie spożywczą lub papier do pieczenia.
Tak przygotowane masło ziołowe włóż do lodówki lub jeżeli masz mało czasu - do zamrażalnika.
Teraz czas na wytrawne pancakes, Do miski wlej maślankę, wbij dwa jajka i wymieszaj za pomocą miksera.
Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i drobniutko pokrojony, świeży rozmaryn.
Maślankę z jajkami wlej do miski z suchymi składnikami. Dobrze zmiksuj.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju.
Smaż małe placuszki o średnicy około 10 cm.
Na końcu bekon. Wystarczy, że plastry boczku podsmażysz z dwóch stron na patelni grillowej. Gotowe.
Do tej wytrawnej propozycji śniadaniowej możesz podać również jajko sadzone i kiełki brokułu, tak jak my. Sm, że w lodówce masz gotowe, pyszne ziołowe masło.