Tarta pomarańczowa - PRZEPIS

Ewelina
12.06.2014 15:27
Tarta pomarańczowa - PRZEPIS

Przepis

Tarta pomarańczowa

Każda mama zasługuję dzisiaj na coś wyjątkowego dla Mojej Mamy mam dzisiaj aromatyczną, cytrusową tarte pomarańczową :)

Składniki:

ciasto:

- 500 g mąki

- 250 g masła

- 140 g cukru pudru

- 3 żółtka

masa:

- 150 ml śmietany 36%

- 150 g cukru pudru

- 4 jajka

- 4 pomarańcze

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane zimne masło oraz żółtko. Wszystko zagniatamy a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na tarte. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie spód wykładamy folią spożywczą, wysypujemy np. fasolą i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 C, po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Pomarańcze sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Jajka ubijamy z cukrem, śmietanką, sokiem oraz trzema łyżeczkami startej skórki. Masę przelewamy na kruchy spód i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Przed podaniem dekorujemy kawałkami pomarańczy.