Przepis
Tarta pomarańczowa
Każda mama zasługuję dzisiaj na coś wyjątkowego dla Mojej Mamy mam dzisiaj aromatyczną, cytrusową tarte pomarańczową :)
Składniki:
ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 140 g cukru pudru
- 3 żółtka
masa:
- 150 ml śmietany 36%
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 4 pomarańcze
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane zimne masło oraz żółtko. Wszystko zagniatamy a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na tarte. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie spód wykładamy folią spożywczą, wysypujemy np. fasolą i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 C, po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Pomarańcze sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Jajka ubijamy z cukrem, śmietanką, sokiem oraz trzema łyżeczkami startej skórki. Masę przelewamy na kruchy spód i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Przed podaniem dekorujemy kawałkami pomarańczy.