- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
pół szklanki orzechów włoskich
pół szklanki orzeszków ziemnych
pół szklanki kaszy jaglanej preparowanej z miodem
tabliczka gorzkiej czekolady
100 g daktyli
2-3 łyżki wiórków kokosowych
2 szklanki wrzącej wody
Przepis
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut. Następnie odlewamy wodę i blendujemy. Orzechy rozdrabniamy, mieszamy z kaszą jaglaną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do zblendowanych daktyli, mieszamy. Następnie do masy daktylowo-czekoladowej dodajemy orzechy i kaszę szybko mieszając, ponieważ masa szybko zastyga. Do pojemnika/naczynia wyłożonego papierem do pieczenia przekładamy masę i ugniatamy ręką. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na godzinę.