Czekoladowe batony z preparowaną kaszą jaglaną

Sylwia
Przekąski
20.01.2016 15:49
Czekoladowe batony z preparowaną kaszą jaglaną
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

pół szklanki orzechów włoskich

pół szklanki orzeszków ziemnych

pół szklanki kaszy jaglanej preparowanej z miodem

tabliczka gorzkiej czekolady

100 g daktyli

2-3 łyżki wiórków kokosowych

2 szklanki wrzącej wody

Przepis

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut. Następnie odlewamy wodę i blendujemy. Orzechy rozdrabniamy, mieszamy z kaszą jaglaną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do zblendowanych daktyli, mieszamy. Następnie do masy daktylowo-czekoladowej dodajemy orzechy i kaszę szybko mieszając, ponieważ masa szybko zastyga. Do pojemnika/naczynia wyłożonego papierem do pieczenia przekładamy masę i ugniatamy ręką. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na godzinę.