baton z granoli

Joanna
Przekąski
15.12.2015 0:28
baton z granoli
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 45 min

Składniki

Składniki można modyfikować:

1,5 szkl platkow owsianych

1 szkl słonecznika

0,5 szkl siemienia lnianego

0,5 szkl amarantusa

0,3 szkl otrebow zytnich

0,5 szkl suszonej żurawiny

około 5 lyzek soku z cytryny

około 5 lyzek miodu

0,5 kostki masla

Przepis

Płatki owsiane prażymy na patelni , którą wcześniej można wypędzlować olejem. Po czym wszystkie suche składniki łączymy i dokładnie mieszamy z miękkim masłem, miodem i sokiem z cytryny. Przekładamy do foremki. Dobrze jest wyłożyć pergaminem i przycisnąć czymś cięższym np. fasolą. Wkładamy do pieca na 30 min na 100 st. Kiedy wystygnie można włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Wszystko nam ładnie zastygnie. Kroimy według uznania.