- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 45 min
Składniki
Składniki można modyfikować:
1,5 szkl platkow owsianych
1 szkl słonecznika
0,5 szkl siemienia lnianego
0,5 szkl amarantusa
0,3 szkl otrebow zytnich
0,5 szkl suszonej żurawiny
około 5 lyzek soku z cytryny
około 5 lyzek miodu
0,5 kostki masla
Przepis
Płatki owsiane prażymy na patelni , którą wcześniej można wypędzlować olejem. Po czym wszystkie suche składniki łączymy i dokładnie mieszamy z miękkim masłem, miodem i sokiem z cytryny. Przekładamy do foremki. Dobrze jest wyłożyć pergaminem i przycisnąć czymś cięższym np. fasolą. Wkładamy do pieca na 30 min na 100 st. Kiedy wystygnie można włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Wszystko nam ładnie zastygnie. Kroimy według uznania.