Kruche rogaliki budyniowe

Małgorzata
Ciasta
19.12.2016 16:27
Kruche rogaliki budyniowe

Składniki

Składniki
  1. 220 g mąki pszennej
  2. 110 g miękkiego masła
  3. 95 g cukru
  4. 40 g budyniu waniliowego
  5. 1 łyżeczka pasty waniliowej
  6. 2 żółtka
  7. 2 łyżki mleka
Dodatkowo
  1. cukier puder

Przepis

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Jedną część zostawiamy na blacie, pozostałe wkładamy do lodówki, aby ciasto nie nabierało temperatury. Z ciasta przy pomocy dłoni formujemy długie walce grubości około 1 cm. Dzielimy je na 6 cm kawałki. Każdy kawałek formujemy w rogalik. Zaginamy, końce formujemy w czubki, a środek pozostawiamy grubszy. Tak przygotowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy przez około 15 minut. Rogaliki powinny być lekko rumiane. Gotowe ciasteczka wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut do wystudzenia. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze. Po całkowitym wystudzeniu rogaliki można ponownie obtoczyć w cukrze. Ciasteczka przechowujemy do kilku tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.