ciasto orzechowo-rumowe

Krzysztof
Przepisy
30.11.2014 21:06
ciasto orzechowo-rumowe

Przepis

Druga nazwa tego ciacha to "Pocałunek Murzyna", ale nie bardzo mi się ona podoba :))

Ciacho jest śmietankowo -rumowe, delikatne i najlepsze na drugi dzień, pychota :)

Piekę je zwykle na Święta Bożego Narodzenia, ale też i na rodzinne okazje :)

przepis pochodzi z blogu "Przy kuchennym stole" z moimi małymi zmianami

1 szklanka (250 ml) mąki pszennej

1 szklanka cukru pudru

1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

1 jajko

1 łyżka octu

1 łyżeczka sody

3 łyżki maku

2 łyżki kakao

150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa)

krem:

250 g masła

3 jajka

3/4 szklanki cukru pudru

1,5 łyżki mąki pszennej

1 łyżka rumu

1 szklanka mleka

UWAGA: Z podwojonych składników wychodzi blacha ciasta o wymiarach 25x30 cm.

Jajo ubić z połową cukru, dodać śmietanę i nadal miksując dodać mąkę z sodą, resztę cukru i ocet, starannie wymieszać.

Podzielić ciasto na 3 równe części.

Jedną połączyć z makiem, drugą z kakao, a trzecią z bakaliami.

Tortownicę o średnicy 22 cm ! (jeśli ktoś chce zrobić na dużą blachę, podwaja ilość wszystkich składników) wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno upiec w niej trzy placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia (na płaskiej powierzchni).

Krem:

W niedużym garnku lub rondelku ubić jajka z cukrem i wymieszać z mąką oraz rumem na gładką masę. Mleko zagotować i gorące wlewać strużką do masy, ubijając trzepaczką. Postawić garnek na małym ogniu (najlepiej na płytce ochronnej) i energicznie mieszając podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia masy. Ostudzić.

Do utartego na puch masła dodawać, wciąż ucierając, po łyżce kremu jajecznego.

Kremem przełożyć placki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, by masa stężała, najlepiej na całą noc.