Roladki schabowe z kapustą i pieczarkami

Ewelina
Obiad
19.12.2015 8:10
Roladki schabowe z kapustą i pieczarkami

Składniki

5 plastrów schabu

Farsz:

30 dag kapusty kiszonej

4-5 pieczarek

cebulka

łyżka masła

sól

świeżo zmielony pieprz

łyżeczka przyprawy do dań z kapusty

mąka do panierki

olej do smażenia

Przepis

Farsz: Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojone pieczarki, smażyć ok 10 minut. Kapustę opłukać, odcisnąć i poszatkować. Dodać do smażących się pieczarek, wymieszać. Przyprawić do smaku i dusić do miękkości.

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy płat nakładać porcję farszu, zwijać roladki. W razie potrzeby spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące a następnie w szerokim rondlu o grubym dnie smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Podlać ok 1/2l wody i dusić ok 30-40 minut aż mięso będzie miękkie. Powstały sos można zagęścić łyżką mąki, w razie konieczności doprawić jeszcze do smaku.