Sernik z rumem i rodzynkami

Krzysztof
Ciasta
13.11.2014 15:55
Sernik z rumem i rodzynkami

Przepis

Składniki na tortownicę o średnicy 23 – 26cm:

Spód:

150g mąki pszennej

70g cukru pudru

100g niesolonego masła

2 żółtka

Masa serowa:

1 szklanka rodzynek namoczonych przez noc w 3 łyżkach rumu

100g miękkiego, niesolonego masła

1 szklanka drobnego cukru do wypieków (jeśli wolicie mniej słodkie serniki, wystarczy dać 3/4 szklanki)

5 dużych jaj, białka i żółtka oddzielnie

1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie (lub twarogu z wiaderka)

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego*

Sos karmelowy:

3 łyżki wody

1 łyżeczka soku z cytryny

2/3 szklanki cukru

3/4 szklanki kremówki 36%

2 łyżki rumu

Wykonanie:

Najpierw przygotuj spód sernika. Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć jednolite ciasto. Wyłóż nim dno tortownicy i wstaw do lodówki na około 30 minut.

Podczas gdy spód sernika chłodzi się w lodówce, przygotuj masę serową. Utrzyj miękkie masło z cukrem na jasną, puszystą masę, po czym dodaj żółtka oraz wanilię i zmiksuj do połączenia.

Do masy maślanej dodawaj stopniowo twaróg, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Wmieszaj mąkę ziemniaczaną.

Białka ubij w oddzielnej misce, po czym dodaj do masy serowej w dwóch porcjach, mieszając delikatnie szpatułką, aż się połączą. Na koniec wmieszaj odsączone, oprószone mąką rodzynki.

Tak przygotowaną masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj szpatułką. Piecz (najlepiej w kąpieli wodnej, choć niekoniecznie) w temperaturze 180°C przez pierwsze 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160°C i piecze jeszcze przez godzinę.

Wystudź w uchylonym piekarniku, po czym schłódź w lodówce przez około 2 – 3 godziny.

Zanim sernik wystygnie przygotuj sos karmelowy. Wodę oraz sok z cytryny wlej do niedużego rondelka z grubym dnem. Wsyp cukier i zagotuj całość. Gotuj kilka minut (około 5 – 8), aż płyn nabierze złocistego koloru. Zdejmij z ognia i, cały czas mieszając, wlewaj ostrożnie kremówkę. Na koniec dodaj rum i wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia.

Sos jest idealny podawany w temperaturze pokojowej, ale musi być przechowywany w lodówce. Do jego przygotowania warto użyć kremówki z możliwie jak najdłuższą datą przydatności do spożycia, gdyż będzie ona również datą przydatności samego sosu.

Gotowy sernik możesz polać sosem w całości lub podać go osobno w dzbanuszku.

Smacznego :)