Składniki
250 gramów margaryny
1 szklanka cukru
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao
2 - 3 łyżki rumu (opcjonalnie)
4 łyżki wody
4 jaja
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
masa kokosowa:
3 białka
1/3 szklanki cukru
150 gramów wiórków kokosowych
polewa czekoladowa
wiórki do posypania ciasta ( około 1,5 garści)
Przepis
W rondlu rozpuszczamy tłuszcz z cukrem i kakao, podgrzewamy do połączenia składników, wyłączamy gaz i dodajemy wodę, schładzamy, dodajemy alkohol.
Następnie do przestudzonej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jaja, miksujemy wszystko na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy chwilkę, następnie wsypujemy wiórki i mieszamy delikatnie łyżką.
Tortownicę o średnicę 22 - 24 cm lub kwadratową blaszkę o boku 24 cm smarujemy dokładnie tłuszczem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Na spód wylewamy połowę ciasta ciemnego, następnie wykładamy delikatnie masę kokosową, zalewamy ją drugą częścią ciemnego ciasta murzynkowego.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja góra - dół), wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka.
Po schłodzeniu polewamy polewą i posypujemy wiórkami.