Składniki
6 dużych ziemniaków
cebula
jajko
pętko kiełbasy np. śląskiej
3-4 łyżki mąki pszennej
łyżeczka przyprawy do ziemniaków
sól
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
jajka do zapiekania- ilość zależy od ilości placków
natka pietruszki
świeżo zmielony kolorowy pieprz
Przepis
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce- 2/3 na małych oczkach, resztę na dużych. Cebulę obrać i zetrzeć, dodać do ziemniaków. Wbić jajko, dodać tyle mąki aby ciasto nie było zbyt wodniste. Ewentualnie odlać trochę wody. Ciasto doprawić do smaku, dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta formując okrągłe, niezbyt grube placuszki o śr. ok 12cm. Gdy placki usmażą się z jednej strony, obrócić, łyżką zrobić niewielkie wgłębienie i wbić jajko. Należy uważać aby żółtko się nie rozlało przy wbijaniu. Patelnię przykryć pokrywką i na niedużym ogniu smażyć dopóki białko się nie zetnie. Dobrze jeśli żółtko zostanie płynne. Podawać posypane kolorowym pieprzem i natką. Jajko można odrobinę posolić.