Składniki
500 g makaronu łazanki
800 g pieczarek brązowych *
400 g kapusty kiszonej
2 duże cebule
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
1 płaska łyżeczka majeranku
olej
pieprz czarny
sól
Przepis
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli, zestawiamy z ognia. Kapustę zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości około 20 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Kapustę odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody, drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Pieczarki kroimy w półplasterki. Podsmażamy partiami na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do garnka z kapustą. Całość mieszamy i ponownie podgrzewamy. Doprawiamy do smaku przyprawami i sporą ilością pieprzu czarnego. * można użyć białych pieczarek. Ja użyłam brązowych, ponieważ mają intensywniejszy smak