Składniki
12-13 płatów lazanii nie wymagającej obgotowania
30 dag piersi kurczaka (PROMOCJA)
50 dag włoskiej kapusty
40 dag pomidorów (2-3 sztuki)
1 cebula
2-3 łyżki oleju
sól
sól ziołowa
pieprz
12 dag żółtego sera - u mnie gouda
suszona bazylia
SOS BESZAMELOWY:
2 czubate łyżki masła
2 czubate łyżki mąki
600-700 ml mleka
świeżo otarta gałka muszkatołowa
sól
pieprz
DODATKOWO:
masło do wysmarowania formy
Zachęcam do skorzystania z przepisu, tym bardziej, że teraz w LIDLU świeże mięso drobiowe można kupić w wyjątkowo atrakcyjnej cenie :)
Przepis
WYKONANIE:
Kapustę pokroić w grubsze paski, obgotować w osolonej wodzie przez 6-7 minut, odcedzić.
Pierś opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć razem aż się zeszkli, doprawić solą ziołową i pieprzem.
Pomidory sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki, pokroić w plastry.
Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Głęboką formę do zapiekania (u mnie 16x27 cm) wysmarować grubą warstwą masła.
BESZAMEL:
W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając przesmażyć bez rumienienia.
Nie przerywając mieszania po trochu wlać zimne mleko i doprowadzić do wrzenia.
Gęsty sos doprawić do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Odstawić z palnika, dodać garść startego sera, wymieszać.
NASTĘPNIE:
Na dno formy wylać troszkę beszamelu, rozłożyć płaty makaronu, na nich rozłożyć 1/3 kurczaka, 1/3 kapusty, 1/3 plastrów pomidora, posypać bazylią, polać 1/4 beszamelu i posypać 1/4 sera.
W ten sposób ułożyć jeszcze dwie warstwy.
Na wierzchu rozłożyć ostatnią porcję makaronu, wszystko lekko docisnąć dłonią.
Makaron dokładnie posmarować resztą beszamelu i posypać pozostałym serem.
Piec 40-45 minut w temperaturze około 180-190 stopni (160-170 z termo obiegiem)
Podawać na gorąco.