Lazania z kapusty włoskiej

Ewelina
Obiad
26.03.2015 17:26
Lazania z kapusty włoskiej

Składniki

12-13 płatów lazanii nie wymagającej obgotowania

30 dag piersi kurczaka (PROMOCJA)

50 dag włoskiej kapusty

40 dag pomidorów (2-3 sztuki)

1 cebula

2-3 łyżki oleju

sól

sól ziołowa

pieprz

12 dag żółtego sera - u mnie gouda

suszona bazylia

SOS BESZAMELOWY:

2 czubate łyżki masła

2 czubate łyżki mąki

600-700 ml mleka

świeżo otarta gałka muszkatołowa

sól

pieprz

DODATKOWO:

masło do wysmarowania formy

Zachęcam do skorzystania z przepisu, tym bardziej, że teraz w LIDLU świeże mięso drobiowe można kupić w wyjątkowo atrakcyjnej cenie :)

Przepis

WYKONANIE:

Kapustę pokroić w grubsze paski, obgotować w osolonej wodzie przez 6-7 minut, odcedzić.

Pierś opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć razem aż się zeszkli, doprawić solą ziołową i pieprzem.

Pomidory sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki, pokroić w plastry.

Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Głęboką formę do zapiekania (u mnie 16x27 cm) wysmarować grubą warstwą masła.

BESZAMEL:

W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając przesmażyć bez rumienienia.

Nie przerywając mieszania po trochu wlać zimne mleko i doprowadzić do wrzenia.

Gęsty sos doprawić do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Odstawić z palnika, dodać garść startego sera, wymieszać.

NASTĘPNIE:

Na dno formy wylać troszkę beszamelu, rozłożyć płaty makaronu, na nich rozłożyć 1/3 kurczaka, 1/3 kapusty, 1/3 plastrów pomidora, posypać bazylią, polać 1/4 beszamelu i posypać 1/4 sera.

W ten sposób ułożyć jeszcze dwie warstwy.

Na wierzchu rozłożyć ostatnią porcję makaronu, wszystko lekko docisnąć dłonią.

Makaron dokładnie posmarować resztą beszamelu i posypać pozostałym serem.

Piec 40-45 minut w temperaturze około 180-190 stopni (160-170 z termo obiegiem)

Podawać na gorąco.