Pasztet z cukinii

Małgorzata
Przekąski
02.07.2016 18:29
Pasztet z cukinii

Składniki

1,5 kg cukinii

300 g pieczarek

60 g otrąb mielonych mieszanych

1 pęczek natki pietruszki

1 duża marchewka

1 papryczka chili *

1 duża cebula

3-4 ząbki czosnku

4 jajka

2 łyżki smalcu gęsiego **

2 łyżki mąki

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 pieprzu ziołowego

pieprz czarny

tymianek suszony

sól

Przepis

Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Cukinia w tym czasie puści sok. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy smalec gęsi, wrzucamy cebulę i posiekaną drobno papryczkę chili. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki, czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż soki odparują. Odstawiamy do wystudzenia.

Cukinie odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku i przekładamy do dużej miski. Dodajemy marchew startą na średnich oczkach, przestudzone pieczarki z cebulą, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, otręby, jajka i wszystkie przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę równając wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 60-70 minut. Gotowy pasztet studzimy, po czym wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Pasztet podajemy z pieczywem. Świetnie pasuje do niego ketchup, sos jogurtowy bądź czosnkowy.

Notatki

* można pominąć

** można zastąpić oliwą

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną