Składniki
1,5 kg cukinii
300 g pieczarek
60 g otrąb mielonych mieszanych
1 pęczek natki pietruszki
1 duża marchewka
1 papryczka chili *
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
4 jajka
2 łyżki smalcu gęsiego **
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 pieprzu ziołowego
pieprz czarny
tymianek suszony
sól
Przepis
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Cukinia w tym czasie puści sok. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy smalec gęsi, wrzucamy cebulę i posiekaną drobno papryczkę chili. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki, czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż soki odparują. Odstawiamy do wystudzenia.
Cukinie odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku i przekładamy do dużej miski. Dodajemy marchew startą na średnich oczkach, przestudzone pieczarki z cebulą, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, otręby, jajka i wszystkie przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę równając wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 60-70 minut. Gotowy pasztet studzimy, po czym wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Pasztet podajemy z pieczywem. Świetnie pasuje do niego ketchup, sos jogurtowy bądź czosnkowy.
Notatki
* można pominąć
** można zastąpić oliwą