Pasztet warzywny

Ewelina
Przepisy
24.11.2014 23:43
Pasztet warzywny

Przepis

Składniki:

· 300 g buraków

· 300 g marchewki

· 1 czerwona papryka

· 300 g ziemniaków

· 300 g zielonego groszku (ja użyłam mrożonego)

· 100 g białej części pora

· 4 ząbki czosnku

· 125 ml śmietanki 30%

· 3 jajka

· 4 łyżki mąki

· 2 łyżki masła

· 50 g tartego parmezanu

· skórka otarta z 1 cytryny

· ½ startej gałki muszkatołowej

· 1 czubata łyżeczka pieprzu

· 1 łyżeczka soli

· 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru

· masło do wysmarowania formy

Buraki umyć i owinąć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika razem z papryką i piec w 180°C przez około 1-1,5h. Paprykę należy obracać co jakiś czas. Papryka będzie gotowa kiedy zrumieni się z każdej strony. Wtedy należy ją wyjąć, włożyć do miseczki, szczelnie zakryć folią plastikową i zostawić, żeby się zaparowała na przynajmniej 15-20 min. Po tym czasie skórka z papryki sama będzie schodziła. Upieczone buraki należy obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki.

Marchewkę i ziemniaki umyć i obrać i ugotować w wodzie do miękkości razem z porem i groszkiem. Przygotować 4 miski. W jednej ma być groszek, w drugiej buraki, w trzeciej ziemniaki i por, a w czwartej obrana papryka i marchewki. Warzywa w każdej misce zmiksować na gładką masę (lub przetrzeć przez sitko). W kolejnym naczyniu wymieszać stopione masło, śmietankę, jajka, mąkę, parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny oraz przyprawy. Masę z jajkami rozlać w równych proporcjach do każdej porcji warzyw i wymieszać oddzielnie każdą z mas warzywnych.

Keksówkę o pojemności 2,5 l wysmarować masłem. Po kolei nakładać masy warzywne, po każdej wyrównując wierzch. Formę przykryć folią aluminiową i piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5h. Po upieczeniu pasztet ostudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby stężał.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną