Pasztet z cukinii

Krzysztof
11.09.2014 18:18
Pasztet z cukinii

Przepis

800 gramów cukinii

200- 250 gramów żółtego sera

2 średnie marchewki

1 średnia cebula

pęczek szczypioru lub natki pietruszki

3 średnie jaja

1,5 szklanki bułki tartej

1/3 szklanki oleju ( użyłam rzepakowego)

1 płaska łyżeczka soli

1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

1/4 łyżeczki słodkiej papryki ( można wymieszać z ostrą)

Cukinię, jeśli jest starsza, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych, jeśli mamy młode cukinki, po prostu od razu ścieramy je na dużych oczkach. Wsypujemy do dużej miski, odstawiamy na 30 minut, następnie odciskamy z soku.

Marchewki obieramy i również ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do cukinii.

Cebulę, zieleninę siekamy.

Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do warzyw, do tej samej miski wsypujemy również starty na dużych oczkach ser. Przyprawiamy, dodajemy jaja i bułkę tartą, wlewamy olej, mieszamy wszystko ( na przykład ręką) do uzyskania jednolitej masy.

Foremkę keksową o wymiarach 12x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę, wyrównujemy powierzchnię.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni ( funkcja góra - dół) i pieczemy około 60 - 65 minut.

Kroimy po całkowitym ostudzeniu, a najlepiej dodatkowo paru godzinach w lodówce.