Przepis
800 gramów cukinii
200- 250 gramów żółtego sera
2 średnie marchewki
1 średnia cebula
pęczek szczypioru lub natki pietruszki
3 średnie jaja
1,5 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki oleju ( użyłam rzepakowego)
1 płaska łyżeczka soli
1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki słodkiej papryki ( można wymieszać z ostrą)
Cukinię, jeśli jest starsza, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych, jeśli mamy młode cukinki, po prostu od razu ścieramy je na dużych oczkach. Wsypujemy do dużej miski, odstawiamy na 30 minut, następnie odciskamy z soku.
Marchewki obieramy i również ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do cukinii.
Cebulę, zieleninę siekamy.
Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do warzyw, do tej samej miski wsypujemy również starty na dużych oczkach ser. Przyprawiamy, dodajemy jaja i bułkę tartą, wlewamy olej, mieszamy wszystko ( na przykład ręką) do uzyskania jednolitej masy.
Foremkę keksową o wymiarach 12x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę, wyrównujemy powierzchnię.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni ( funkcja góra - dół) i pieczemy około 60 - 65 minut.
Kroimy po całkowitym ostudzeniu, a najlepiej dodatkowo paru godzinach w lodówce.