Rolada dyniowa (z imbirem i pomarańczą) z kremowym nadzieniem

Zielony Środek
Ciasta
26.11.2015 15:37
Rolada dyniowa (z imbirem i pomarańczą) z kremowym nadzieniem

Rolada dyniowa kusiła mnie od wielu lat, a że ostatnio zaczęła się coraz częściej pojawiać w internecie z okazji zbliżającego się w USA Święta Dziękczynienia, postanowiłam spełnić swoje marzenie kulinarne;) Typowo daje się krem maślany z serkiem i z duża ilością cukru (serio ile cukru można dodać do jednego ciasta?), a ja wykorzystałam mascarpone i ricottę. Przejdź prosto do przepisu A co zmieniłam? Cukru jak na moje oko było bardzo dużo, a przecież dynia jest już słodka, no i nie przepadam za zbyt słodkimi ciastami. Najbardziej mnie zastanawiało, czy nie lepiej by było, gdyby białka ubić osobno, ale odeszłam od pomysłu, ponieważ chciałam, żeby był to jak najprostszy przepis . Jedynym mankamentem tego przepisu jest fakt, że trzeba czekać dwa razy: raz żeby ciasto ostygło, a potem żeby rolada stężała po zawinięciu. Efekt końcowy był bardzo zadowalający: pyszna, słodka rolada dyniowa, która do tego ładnie się prezentuje (a takie ciasta lubimy przecież najbardziej). Na przykład tutaj i okazało się, że pochodzi on z puszki puree dyniowego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zielonysrodek.pl/rolada-dyniowa-przepis/

Zielony Środek