Jajka zapiekane na pomidorach

Ewelina
Obiad
17.11.2015 19:57
Jajka zapiekane na pomidorach

Składniki

3 świeże, dojrzałe pomidory

1 czerwona papryka

2 jajka

1 mała cukinia

kilka oliwek (u nas zielone)

ok. 100g sera feta

awokado

3 ząbki czosnku

1 nieduża cebula

1 suszona papryczka chilli

sól, pieprz do smaku (opcjonalnie - my ich nie używaliśmy, gdyż papryczka chilli nadała wystarczającej ostrości, a feta i oliwki - słonego smaku)

na grzanki: bagietka, 3 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonej bazylii

Przepis

Wykonanie: Pomidory nacinamy na wierzchu nożem, wkładamy je do garnka i zalewamy wrzątkiem. Trzymamy w nim około 3minuty, po czym odcedzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie kroimy je w kostkę (pozbawiając je szypułek), odkładamy na sito, aby pozbyć się nadmiaru soku.

Paprykę i cukinię kroimy wg uznania (my pokroiliśmy na cienkie paski).

Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy, szklimy na patelni. Następnie dodajemy odsączone sitku pomidory, a także paprykę i cukinię. Wszystko smażymy przez około 5-7minut. Wówczas dodajemy bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli (nie trzeba dodawać całej). Dodajemy pokrojone oliwki i ser feta. Następnie na wierzch wbijamy jajka, przykrywamy patelnię pokrywką i odstawiamy na minimalny ogień na około 5minut (nie mieszamy).

Po tym czasie jajka powinny się już ściąć, wierzch dekorujemy pokrojonym w paski awokado (można je lekko skropić sokiem z cytryny. Możemy także udekorować świeżymi listkami bazylii.

Przygotowujemy grzanki. Bagietkę kroimy na kromki. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią. Mieszamy i smarujemy nim kromki bułki. Opiekamy w piekarniku (200C przez około 5minut), lub podsmażamy na patelni - bez dodatku oleju.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną