Składniki
Skład*
Na ciasto:
3 1/2 szklanki mąki
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła
1 jajko
Na farsz:
około 350g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
3/4 szklanki kefiru
garść posiekanej pietruszki
1 suszona papryczka chilli
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz
olej do smażenia
Przepis
Ciasto: wodę z solą i masłem gotujemy do wrzenia, po czym wsypujemy 1 szklankę mąki (przesianą przez sito) i dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, po czym dodajemy jajko, mieszamy i po chwili dodajemy pozostałą mąkę (również przesianą). Wyrabiamy gładkie i zwarte ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto.
Przygotowujemy farsz. Cebulę drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, papryczką chilli, majerankiem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i kefir i całość dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na około 5-6 części. Każdy kawałek ciasta bardzo cienko wałkujemy. Na połowie cienko smarujemy farsz, przykrywamy drugą połową ciasta i zlepiamy brzegi tak, aby powstał duży, płaski "pierog". Brzegi dociskamy widelcem.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej (około 1/3 wysokości patelni) i smażymy na nim czebureki z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.