Ukraińskie czebureki

Ewelina
Przekąski
17.11.2015 19:54
Ukraińskie czebureki

Składniki

Skład*

Na ciasto:

3 1/2 szklanki mąki

1 szklanka wody

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka masła

1 jajko

Na farsz:

około 350g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 cebula

3/4 szklanki kefiru

garść posiekanej pietruszki

1 suszona papryczka chilli

1 łyżeczka suszonego majeranku

sól, pieprz

olej do smażenia

Przepis

Ciasto: wodę z solą i masłem gotujemy do wrzenia, po czym wsypujemy 1 szklankę mąki (przesianą przez sito) i dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, po czym dodajemy jajko, mieszamy i po chwili dodajemy pozostałą mąkę (również przesianą). Wyrabiamy gładkie i zwarte ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto.

Przygotowujemy farsz. Cebulę drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, papryczką chilli, majerankiem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i kefir i całość dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na około 5-6 części. Każdy kawałek ciasta bardzo cienko wałkujemy. Na połowie cienko smarujemy farsz, przykrywamy drugą połową ciasta i zlepiamy brzegi tak, aby powstał duży, płaski "pierog". Brzegi dociskamy widelcem.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej (około 1/3 wysokości patelni) i smażymy na nim czebureki z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.