Przepis
Zapiekanka z ziemniakami
Składniki:
ok.6 ziemniaków,
0,5 kg pieczarek,
1 cebula,
0,5 kg mięsa mielonego,
300 ml kremówki,
2 żółtka,
100 g żółtego sera,
0,5 łyżeczki czosnku,
2 łyżeczki bazylii Kamis,
1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis,
sól Kamis,
pieprz Kamis.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy ok. 5 minut. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków. Posypujemy je czosnkiem, solą i bazylią. Na jednej patelni podsmażamy mięso mielone z cebulką- przyprawiamy solą i pieprzem, a na drugiej pieczarki.Układamy połowę mięsa i połowę pieczarek na ziemniakach. Następnie układamy drugą warstwę z ziemniaków, mięsa i pieczarek. Zalewamy śmietaną wymieszaną z żółtkami i przyprawami. Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekamy ok. 40 minut.