Składniki
Ciasto:
25 dag miodu
50 dag mąki
1 szkl cukru
12 dag masła
2 jajka
1,5 łyżeczki sody
1/4 szkl mleka
1,5 op. przyprawy do piernika
szczypta soli
Masa grysikowa:
3 szkl mleka
9 łyżek kaszy manny błyskawicznej
1 szkl cukru
masło w temp. pokojowej
Polewa:
60g masła
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka żelatyny
powidła śliwkowe
Przepis
Ciasto: Miód podgrzewać z masłem i cukrem do połączenia się składników. Ostudzić. Do miski przełożyć przesianą mąkę z sodą, przyprawę do piernika, szczyptę soli, jajka roztrzepane z mlekiem i rozpuszczony miód. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć najlepiej do kamionkowego lub szklanego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić na 5 tygodni w chłodne miejsce.
Na kilka dni przed świętami wyjąć, rozwałkować na 3 placki i upiec w 160 stopniach przez ok 20 minut.
Masa: połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym wymieszać kaszkę manną. Gdy mleko się zagotuje, wlać kaszkę i mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć i cały czas miksując dodawać kaszkę.
Piernik przekładać powidłami i masą. Polać polewą i dowolnie udekorować.
Polewa: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Pozostałe składniki podgrzewać do czasu aż się rozpuszczą i połączą. Żelatynę podgrzać aż się rozpuści i wymieszać z polewą. Ostudzić i polać ciasto.