Domowe paluszki rybne

Ewelina
Obiad
16.11.2015 10:15
Domowe paluszki rybne

Składniki

1kg mrożonych filetów tilapii

łyżka soku z cytryny

bułka

jajko

sól

świeżo zmielony pieprz

przyprawa do ryb w młynku

bułka tarta

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

olej do smażenia

Przepis

Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. W razie konieczności usunąć ości. Rybę zmielić, skropić sokiem z cytryny. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, dodać do ryby. Całość przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić rękoma gładką masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można było formować paluszki. Na koniec dodać natkę, wymieszać. Łyżką nakładać masę i formować długie wałeczki. Panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.