Piernik staropolski dojrzewający

Krzysztof
Przepisy
18.12.2014 19:31
Piernik staropolski dojrzewający

Przepis

Zdjęcie przedstawia drugi etap przygotowań :)

Składniki na 3 pierniki:

500 g miodu naturalnego

1-1,5 szklanki cukru

250 g masła

1 kg mąki pszennej

3 jajka

3 łyżeczki sody oczyszczonej

pół szklanki mleka

pół łyżeczki soli

2 torebki przyprawy korzennej do piernika

Do przełożenia:

ok. 1 kg powideł śliwkowych

Polewa czekoladowa twarda:

100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej

40 g masła

Polewa czekoladowa miękka:

100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej

100 ml śmietany kremowej

Dodatkowo:

orzechy włoskie, posiekane lub masa marcepanowa

ETAP I (4-6 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI)

1. Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy stopniowo do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (wystawiłam garnek na balkon, żeby było szybciej).

2. W misce łączymy mąkę, przyprawę korzenną i sól, wsypujemy do miodu. Sodę rozpuszczamy w szklance mleka, dodajemy do masy miodowej, wbijamy jajka i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto na tym etapie jest klejące i lejące, ale po leżakowaniu zgęstnieje. Przekładamy do szklanego (ja miskę uprzednio sparzyłam i wytarłam do sucha) lub emaliowanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odkładamy w chłodne miejsce (do piwnicy, garażu, lodówki). Zapominamy o cieście na kilka tygodni :)

ETAP II (4-6 DNI PRZED ŚWIĘTAMI)

1. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 43x33 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do blaszki pierwszą partię ciasta, wyrównujemy i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem 15-20 minut. Wyciągamy do całkowitego wystudzenia. Czynność powtarzamy dla pozostałego ciasta.

2. Wystudzone blaty kroimy na pół, przekładamy powidłami śliwkowymi, układamy jeden na drugim, przykrywamy papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy (układamy deskę, a na niej na przykład puszki albo garnek z wodą). Odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 dni.

ETAP III (1-2 DNI PRZED ŚWIĘTAMI)

Piernik kroimy na trzy równe części. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej* z masłem lub ze śmietanką - w zależności, czy zdecydowaliście się na polewę twardą, czy miękką. Roztopioną czekoladą polewamy nasze pierniki, posypujemy posiekanymi orzechami lub ozdobami z masy marcepanowej i odstawiamy do zastygnięcia. Aby piernik zachował wilgotność, należy go trzymać w chłodnym miejscu (np. w lodówce). Smacznego! :)

*Na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury. Wkładamy do niej czekoladę i masło lub śmietankę. Podgrzewamy i mieszamy, aż polewa stanie się jednolita.