Przepis
(foremka 30x25 cm)
Piekarnik nastawiłam na 160 °C g/d
Ciasto dojrzewające rozdzieliłam na 4 równe porcje. Najlepiej zważyć.
Żeby podczas wałkowania ciasto nie kleiło się, wałkowałam je na papierze do pieczenia formując od razu kształt foremki. Przekładałam na blaszkę razem z papierem i piekłam kolejno wszystkie placki po około 20 minut (do suchego patyczka).
Po przestudzeniu przełożyłam placki papierem i ułożyłam w piramidę. Wszystko razem zawinęłam w srebrną folię i odstawiłam na 2 dni pod obciążeniem.
Przygotowałam masę orzechową:
Składniki:
350 g orzechów włoskich
150 g cukru pudru
130 g śmietanki (30%)
ekstrakt waniliowy lub laska wanilii
Wykonanie:
Orzechy zmieliłam i wymieszałam z cukrem. Śmietanę zagotowałam z laską wanilii (potem ją wyjęłam). Dodawałam partiami orzechy wymieszane z cukrem.
Kiedy już wszystkie składniki dobrze się połączyły odstawiłam masę do wystudzenia.
Powidła śliwkowe:
800 g powideł śliwkowych (najlepsze z domowej spiżarni) włożyłam do garnka z grubym dnem i wstawiłam ma małym gazie na około 7 minut, żeby się dobrze zagrzały.
Placki smaruje się ciepłymi powidłami.
Czas na złożenie piernika
Po odwinięciu placków piernikowych trzy posmarowałam na przemian powidłami śliwkowymi i masą orzechową.
Przykryłam czwartym i całość zawinęłam folią spożywczą. Obciążyłam i wstawiłam na jeden dzień do lodówki, żeby masa i powidła dobrze zastygły.
Jeśli zostanie Wam więcej czasu, można piernik zostawić w lodówce dłużej i na dzień przed podaniem posmarować polewą.
Po wyjęciu z lodówki wyrównałam brzegi piernika i przecięłam wzdłuż na dwa podłużne bloki.
Polewa czekoladowa:
300 g czekolady (min. 70%)
60 g dobrego masła
Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej, zdjęłam z gazu i dodałam masło. Wymieszałam i ciepłą polewę rozsmarowałam na piernikach za pomocą szerokiego noża.
Na wierzchu posypałam zmielone orzechy i skórkę pomarańczową.
Odstawiłam do zastygnięcia polewy.
Polewa po zastygnięciu jest twarda więc można piernik bezpiecznie zawinąć w folię spożywczą i przechować do świąt.
Piernik staropolski gotowy.