Piernik staropolski

Krzysztof
Ciasta
16.12.2014 17:38
Piernik staropolski

Przepis

(foremka 30x25 cm)

Piekarnik nastawiłam na 160 °C g/d

Ciasto dojrzewające rozdzieliłam na 4 równe porcje. Najlepiej zważyć.

Żeby podczas wałkowania ciasto nie kleiło się, wałkowałam je na papierze do pieczenia formując od razu kształt foremki. Przekładałam na blaszkę razem z papierem i piekłam kolejno wszystkie placki po około 20 minut (do suchego patyczka).

Po przestudzeniu przełożyłam placki papierem i ułożyłam w piramidę. Wszystko razem zawinęłam w srebrną folię i odstawiłam na 2 dni pod obciążeniem.

Przygotowałam masę orzechową:

Składniki:

350 g orzechów włoskich

150 g cukru pudru

130 g śmietanki (30%)

ekstrakt waniliowy lub laska wanilii

Wykonanie:

Orzechy zmieliłam i wymieszałam z cukrem. Śmietanę zagotowałam z laską wanilii (potem ją wyjęłam). Dodawałam partiami orzechy wymieszane z cukrem.

Kiedy już wszystkie składniki dobrze się połączyły odstawiłam masę do wystudzenia.

Powidła śliwkowe:

800 g powideł śliwkowych (najlepsze z domowej spiżarni) włożyłam do garnka z grubym dnem i wstawiłam ma małym gazie na około 7 minut, żeby się dobrze zagrzały.

Placki smaruje się ciepłymi powidłami.

Czas na złożenie piernika

Po odwinięciu placków piernikowych trzy posmarowałam na przemian powidłami śliwkowymi i masą orzechową.

Przykryłam czwartym i całość zawinęłam folią spożywczą. Obciążyłam i wstawiłam na jeden dzień do lodówki, żeby masa i powidła dobrze zastygły.

Jeśli zostanie Wam więcej czasu, można piernik zostawić w lodówce dłużej i na dzień przed podaniem posmarować polewą.

Po wyjęciu z lodówki wyrównałam brzegi piernika i przecięłam wzdłuż na dwa podłużne bloki.

Polewa czekoladowa:

300 g czekolady (min. 70%)

60 g dobrego masła

Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej, zdjęłam z gazu i dodałam masło. Wymieszałam i ciepłą polewę rozsmarowałam na piernikach za pomocą szerokiego noża.

Na wierzchu posypałam zmielone orzechy i skórkę pomarańczową.

Odstawiłam do zastygnięcia polewy.

Polewa po zastygnięciu jest twarda więc można piernik bezpiecznie zawinąć w folię spożywczą i przechować do świąt.

Piernik staropolski gotowy.