Składniki
2 filety z kurczaka
sól
pieprz
czosnek granulowany
olej do smażenia
Panierka:
1 szkl bułki tartej
ok 4 łyżki startego parmezanu lub grana padano
łyżeczka suszonej bazylii
2 jajka
1/2 szkl mąki
Przepis
Kurczaka umyć, osuszyć i pozbawić błonek. Pokroić w cienkie paseczki. Mięso oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Panierka: Bułkę tarta wymieszać z parmezanem i suszoną bazylią. Mięso panierować najpierw w mące, roztrzepanym jajku i w parmezanowej panierce. Aby uzyskać grubszą "skorupkę" można jeszcze raz opanierować w jajku i bułce. Paluszki z kurczaka smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. Podawać z ulubionymi sosami.