Składniki
zPrzepis
Składniki:
1kg fileta z dorsza (ja miałam mrożony)
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
łodyga selera naciowego
biała część pora
2 jajka
bułka tarta
kajzerka
1 cebula
ziele angielskie
liść laurowy
koperek
natka pietruszki
przyprawa do ryb
sól
pieprz
śmietana ukwaszona 18%
łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
olej do smażenia
Wykonanie:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z pokrojonymi na kawałki warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym. Wrzucamy pokrojoną na kawałki rybę, solimy i gotujemy na małym ogniu ok 30min. Następnie odcedzamy, rybę i warzywa studzimy. Bulion zostawiamy na sos. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę dużą cebulę.Studzimy.Kajzerkę namaczamy w mleku (ew.w wodzie) - odciskamy. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowaną rybę,przesmażoną cebulkę, i ugotowane wraz z rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki. Trzecią marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu z którego powstanie sos. Do zmielonej wraz z warzywami ryby wbijamy 2 jajka, dosypujemy przyprawę do ryb, ew. odrobinę soli i pieprzu oraz posiekany koperek. Formujemy podłużne paluchy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor.
Nasz bulion zagotowujemy, zaciągamy łyżką mąki rozrobionej z wodą (lub zimnym bulionem), dodajemy ukwaszoną śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dorzucamy do sosu sporą ilość posiekanej natki pietruszki. Sos i paluchy podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody. Smacznego!