Przepis
Domowe paluszki rybne
Paluszki rybne to coś co dzieciaki lubią najbardziej.
Chrupiąca warstwa panierki kryjąca kawałki soczystej ryby.
Są bardzo proste do przygotowania i smaczne a przy tym w niczym nie przypominają tych sklepowych.
U nas ze względu na dzieci właśnie co roku znajdują się na wigilijnym stole.
Składniki:
2 filety ryby morskiej o zwartym mięsie np. dorsz, morszczuk, mintaj, flądra, sola
2 jajka
mąka
bułka tarta
sól, pieprz
olej roślinny
Wykonanie:
Filety ryby płuczę i osuszam, oprószam przyprawami z obu stron i kroję w paski.
Na talerzu roztrzepuję jajka.
Na drugi talerz wsypuję mąkę, na trzeci bułkę tartą.
Rozgrzewam olej na patelni.
Paluszki rybne obtaczam w mące, potem w jajku a potem w bułce tartej i układam na patelni.
Smażę po 2 minuty, przekręcając je na wszystkie boki.
Układam na papierowym ręczniku, by osuszyć je z nadmiaru tłuszczu i w ten sposób utrzymać chrupkość panierki.