Pana cota z kremem karmelowym

La
Desery
16.11.2015 7:28
Pana cota z kremem karmelowym
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 45 min

Składniki

składniki na karmel: pół szklanki cukru, 2 łyżki wody

na krem: szklanka kremówki, szklanka mleka, wanilia, 4 jajka, 2 żółtka

Przepis

cukier rozmieszać z wodą i podgrzewać w garnku aż wytworzy się karmel. Gotowy karmel przelać do foremek. Laskę wanilii rozciąć i wydobyć ziarenka - wymieszać ze śmietanką. (Można użyć cukru waniliowego ale to już nie to samo). Podgrzewać na wolnym ogniu. Utrzeć jajka, żółtka i cukier. Gorącą śmietanę z wanilią wlewać powoli do jajek ciągle mieszając. Gotowy krem przelać do foremek (przez sitko). Foremki przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika, po ok 30 minutach deser gotowy:) smacznego:)