- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 45 min
Składniki
składniki na karmel: pół szklanki cukru, 2 łyżki wody
na krem: szklanka kremówki, szklanka mleka, wanilia, 4 jajka, 2 żółtka
Przepis
cukier rozmieszać z wodą i podgrzewać w garnku aż wytworzy się karmel. Gotowy karmel przelać do foremek. Laskę wanilii rozciąć i wydobyć ziarenka - wymieszać ze śmietanką. (Można użyć cukru waniliowego ale to już nie to samo). Podgrzewać na wolnym ogniu. Utrzeć jajka, żółtka i cukier. Gorącą śmietanę z wanilią wlewać powoli do jajek ciągle mieszając. Gotowy krem przelać do foremek (przez sitko). Foremki przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika, po ok 30 minutach deser gotowy:) smacznego:)