Przepis
Coś bardzo delikatnego, puszystego, świeżego i z owocami. Pana Cotta, bardziej domowa ale równie pyszna :)
Składniki:
200 ml mleka
200 ml śmietany kremówki (30%-36%)
2 łyżeczki żelatyny
opakowanie cukru wanilinowego
laska wanilii
0,5 szklanki cukru
500 g malin
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy laskę wanilii i cukier waniliowy. Podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Całość zagotowujemy, wyłączmy ogień, wsypujemy żelatynę i mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę i łączymy z ostudzonym mlekiem. Masę przelewamy do czterech naczynek i odstawiamy do stężenia.
Maliny blendujemy, aż otrzymamy jednolitą masę (jeżeli ktoś lubi na słodko można dodać cukier puder do smaku) następnie przelewamy do naczynek i przyozdabiamy :)