Pana Cotta

Krzysztof
Przepisy
11.07.2014 8:27
Pana Cotta

Przepis

Coś bardzo delikatnego, puszystego, świeżego i z owocami. Pana Cotta, bardziej domowa ale równie pyszna :)

Składniki:

200 ml mleka

200 ml śmietany kremówki (30%-36%)

2 łyżeczki żelatyny

opakowanie cukru wanilinowego

laska wanilii

0,5 szklanki cukru

500 g malin

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy laskę wanilii i cukier waniliowy. Podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Całość zagotowujemy, wyłączmy ogień, wsypujemy żelatynę i mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę i łączymy z ostudzonym mlekiem. Masę przelewamy do czterech naczynek i odstawiamy do stężenia.

Maliny blendujemy, aż otrzymamy jednolitą masę (jeżeli ktoś lubi na słodko można dodać cukier puder do smaku) następnie przelewamy do naczynek i przyozdabiamy :)