Dżem doprowadzamy do zagotowania w garnuszku (w razie potrzeby z dodatkiem 2-3 łyżek wody) i rozprowadzamy po śmietanowej warstwie. Wkładamy do piekarnika i w temperaturze 175 stopni pieczemy ok. 15 minut. Pieczemy ponownie, w tej samej temperaturze, przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę redukujemy do 120 stopni i sernik pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut. Gotujemy przez około 12-15 minut, aż sos zgęstnieje i będzie miał ładny kolor. Sernik musimy pozostawić w lodówce na 24h. W niewielkim garnuszku podgrzewamy razem śmietankę, cukier, miód i masło. Kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem i rozsmarowujemy na wierzchu. Gotowy sernik pozostawiamy w chłodnym miejscu do ostudzenia.