Składniki
Składniki na 3 porcje:
2 filety z kurczaka
2 cebule
około 15 sztuk pieczarek
1 większa czerwona papryka
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki (ja dałam dosłownie ciut ze względu na młodego)
250 ml bulionu drobiowego
250 ml passaty (sosu pomidorowego)
2 łyżki śmietany 30 %
sól różowa
pieprz
masło klarowne do smażenia
Przepis
Ja najpierw przygotowałam sobie bulion. Cebulę pokroiłam w pół krążki. Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam cebulę. Zeszkloną przełożyłam do garnka. Pieczarki umyłam, pokroiłam w paseczki i dość mocno podsmażyłam na masełku, doprawiłam solą i pieprzem, wrzuciłam do cebuli. Tak samo podsmażyłam paprykę pokrojoną również w paski i na końcu kurczaka (również pokrojonego w cienkie paski). Z tym, że jak smażymy kurczaka, to dodajemy do niego obie papryki i po usmażeniu wrzucamy do reszty do garnka. Wszystko zalewamy bulionem i passatą. Mieszamy, stawiamy na gaz i gotujemy jeszcze jakieś 20-25 minut. Pod sam koniec ja dodałam śmietanę. Jeśli trzeba to można jeszcze doprawić solą i pieprzem. Smacznego :))