Składniki
4 podudzia kurczaka
4 udka kurczaka
50 g ryżu basmati
1 cebula
5 ząbków czosnku
4 łyżki posiekanej mięty
2 żółtka
1 łyżeczka mąki
300 g jogurtu greckiego
5 łyżek oliwy
sól morska, pierz
¼ łyżeczki sproszkowanej papryki
Przepis
Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekałam.
Części kurczaka umyłam, oprószyłam sola i pieprzem.
3 łyżki oliwy rozgrzałam w dużym rondlu. Włożyłam kawałki kurczaka i zrumieniłam ze wszystkich stron. Wlałam niecały litr wody. Zagotowałam, zmniejszyłam gaz i pozostawiłam do gotowania około 30 minut.
W tym czasie do miseczki wsypałam ryż, zalałam dużą ilością zimnej wody i zostawiłam na 30 minut, po czym odlałam wodę.
Kurczaka po ugotowaniu wyjęłam z wywaru i po wystudzeniu oddzieliłam mięso od kości, rozdrobniłam na mniejsze kawałki.
W rondlu rozgrzałam pozostałą oliwę i wrzuciłam do niej cebulę. Zrumieniłam, dodałam czosnek i połowę ilości mięty. Chwilę podsmażyłam, wsypałam ryż. Wymieszałam. Wlałam wywar. Wymieszałam i zagotowałam aż ryż stał się miękki (około 12 - 14 minut).
Rozkłóciłam żółtka, wsypałam mąkę i zmiksowałam. Dodałam 1 łyżkę jogurtu. Ponownie zmiksowałam i tę mieszankę wlałam do pozostałego jogurtu. Wymieszałam.
Do wywaru włożyłam mięso. Podgrzałam. 3 łyżki gorącej zupy wlałam do jogurtu, żeby rozrzedzić, wymiesza łam i wlałam wszystko do zupy.
W ten sposób jogurt został zahartowany i nie zważył się pod wpływem wysokiej temperatury.
Teraz trochę zwiększyłam gaz, żeby zupa się dobrze zagrzała. Dodałam resztę mięty i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. i.... gotowa.