Ale też sam w sobie, wyjadany prosto ze słoiczka stanowi pyszne małe co nieco ☺ To wszechstronny i wyjątkowy dodatek w naszym jesiennym menu, który po prostu trzeba robić tak długo, jak tylko mamy pod ręką dorodne i soczyste dynie ☺ SKŁADNIKI (1 szklanka musu): - 1 szklanka purée z dyni (250 g) * - 1 łyżeczka przyprawy korzennej - 2 łyżki sosu karmelowego z daktyli lub ulubionego syropu - odrobina mleka roślinnego ** * But also makes a nice little treat, when you just eat it straight from the jar ☺ Its a versatile and unique addition in our autumn menu, which we simply need to make, as long as we have some pumpkin on hand :) INGREDIENTS (1 cup mousse): - 1 cup pumpkin purée (250 g) * - 1 tsp pumpkin pie spice - 2 tbsp date-caramel sauce or favorite sweetener - a little bit of plant milk ** * Opcjonalnie, jeśli mus jest zbyt suchy, a taki wychodzi gdy używamy np. dyni hokkaido, i polecam do tego mleko z orzechów laskowych, które dodaje mu fajnego orzechowego aromatu PRZYGOTOWANIE: Purée z dyni dokładnie mieszamy z sosem/syropem oraz przyprawą, jeśli jest za suchy to dodajemy mleka. Additionally, after that, you can simmer it over low heat for a moment, to help to evaporate the excess water and make it more thick. ** Optional, if the pumpkin puree is too thick, hazelnut milk is great for this, it gives an additional interesting aroma here PREPARATION: Mix the purée with the sauce / syrup and the spices. SWEET SPICY PUMPKIN MOUSSE, PERFECT FOR PORRIDGE, PANCAKES AND DESSERTS Cudownie korzenny i słodki mus z dyni, który wzbogaci nam niejedno danie. Ale jeśli nie macie możliwości takiego przygotować, to pokrójcie kawałek dyni w kostkę, ugotujcie na parze, a następnie zmiksujcie. Potem można taki mus, jeszcze dodatkowo poddusić na małym ogniu w rondelku, aby odparować nadmiar wody i pomóc mu zgęstnieć. ** Wspaniale smakuje w gęstej, gorącej owsiance, albo jako sos do pankejków, czy nadzienie w naleśnikach. Najlepsze będzie purée z pieczonej dyni, instrukcje jak je zrobić, znajdziecie tu.