Zapiekanka z brokułami i masłem orzechowym

Krzysztof
Zapiekanki
07.10.2014 9:49
Zapiekanka z brokułami i masłem orzechowym

Przepis

Na porcję dla 2-3 osób potrzebujemy:

1 brokuł (około 40 dag)

Mały ulubiony jogurt naturalny

2 jajka

1 łyżka ostrej musztardy

2 łyżki startego żółtego sera

1 łyżka masła orzechowego (u mnie bez soli i cukru)

1 szklanka bulionu

150 g mąki ryżowej

2 spore łyżki oleju kokosowego (lub masła)

sól, zioła prowansalskie lub ulubione przyprawy

Brokuła podzieliłam na różyczki i obgotowałam w wodzie z dodatkiem soli i cukru około 5 minut. Odcedziłam na sitku.

Z mąki, oleju, jednego jajka i 2 łyżek jogurtu zagniotłam coś w rodzaju ciasta-kruszonki, dodałam do niego zioła prowansalskie, odrobinę soli i wyłożyłam dno naczynia żaroodpornego.

Zmiksowałam drugie jajko z pozostałym jogurtem, musztardą, przestudzonym bulionem, masłem orzechowym. Dodałam starty ser.

Brokuły wyłożyłam na uprzednio przygotowany spód i zalałam sosem.

Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekałam około 40 minut z termoobiegiem (bez tej funkcji trzeba czas wydłużyć by spód był chrupiący).

Osobiście uważam, że na drugi dzień jest jeszcze lepsza.