Makaronowa zapiekanka z brokułami

Ewelina
Zapiekanki
15.08.2015 9:27
Makaronowa zapiekanka z brokułami

Składniki

200g makaronu

1/2 brokuła

3 parówki z szynki

200g pieczarek

2 cebule

1 łyżka oleju

sól

pieprz

curry

200ml słodkiej śmietanki 18%

garść startego żółtego sera

Przepis

Brokuła oczyszczamy, gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut. Makaron gotujemy al dente. Na oleju podsmażamy posiekane cebule, dodając do nich pokrojone w plasterki parówki oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Lekko solimy i pieprzymy całość, jeśli lubimy dodajemy szczyptę curry. Następnie dorzucamy ugotowany wcześniej makaron, brokuły, trochę startego sera oraz śmietanę. Mieszamy całość dokładnie i przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Wierzch posypujemy resztą startego sera. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut.