Zapiekane brokuły

Krzysztof
Zapiekanki
26.03.2014 9:02
Zapiekane brokuły

Przepis

Składniki:

40 dkg brokuł

30 dkg startego żółtego sera

jajka

Sos beszamelowy:

30 g mąki

30 g masła

0.25 ml mleka

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Brokuły gotujemy do momentu aż będą lekko miękkie. Następnie przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Po ostygnięciu brokuły rwiemy ją w małe różyczki i mieszamy z częścią sera. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu, bazylii lub otartego majeranku. Rozgrzewamy piekarnik. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni rozpuszczamy masło dodając mąkę podsmażamy delikatnie (mąka nie powinna się zarumienić). W grubym garnku podgrzewamy mleko.

Gorące mleko dodajemy do wcześniej przygotowanej zasmażki, cały czas ubijając trzepaczką składnik tak by się nie zrobiły kluski. Dodajemy sól, pieprz oraz startą gałkę muszkatołową. Następnie przecieramy wszystko przez gęste sito. Tak przygotowanym sosem zalewamy brokuły.

Brokuły wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż sos zacznie lekko się gotować. Wbijamy jajka i zasypujemy resztą żółtego sera tak by stworzył dość grubą warstwę. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 min. tak aby jajka się ścięły. Brokuły można zastąpić kalafiorem, szparagami lub grubo pokrojonymi pieczar