Przepis
Składniki:
40 dkg brokuł
30 dkg startego żółtego sera
jajka
Sos beszamelowy:
30 g mąki
30 g masła
0.25 ml mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Brokuły gotujemy do momentu aż będą lekko miękkie. Następnie przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Po ostygnięciu brokuły rwiemy ją w małe różyczki i mieszamy z częścią sera. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu, bazylii lub otartego majeranku. Rozgrzewamy piekarnik. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni rozpuszczamy masło dodając mąkę podsmażamy delikatnie (mąka nie powinna się zarumienić). W grubym garnku podgrzewamy mleko.
Gorące mleko dodajemy do wcześniej przygotowanej zasmażki, cały czas ubijając trzepaczką składnik tak by się nie zrobiły kluski. Dodajemy sól, pieprz oraz startą gałkę muszkatołową. Następnie przecieramy wszystko przez gęste sito. Tak przygotowanym sosem zalewamy brokuły.
Brokuły wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż sos zacznie lekko się gotować. Wbijamy jajka i zasypujemy resztą żółtego sera tak by stworzył dość grubą warstwę. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 min. tak aby jajka się ścięły. Brokuły można zastąpić kalafiorem, szparagami lub grubo pokrojonymi pieczar