- Czas gotowania: 28 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
500 g dyni
450 g batatów
1,5 litra bulionu warzywnego *
2 średnie marchewki
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki pieprzu białego
pieprz czarny
sól
Dodatkowo:
30 g suszonych pestek dyni
Przepis
Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę. Dynię i bataty kroimy w większą kostkę, a marchew w plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy bataty i marchew. Mieszamy i podsmażamy wszystko razem około 2-3 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy dynię i wszystkie przyprawy. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy na gładki krem. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku przyprawami. Pestki dyni rozdrabniamy przy pomocy blendera. Gorącą zupę nalewamy do miseczek. Posypujemy mielonymi pestkami dyni. Podajemy z grzankami.
* można użyć bulionu drobiowego
Moje rady:
-jeśli lubicie bardziej zdecydowane smaki, możecie dodać więcej pieprzu cayenne