Krem z dyni i batatów

Małgorzata
Zupy
01.11.2015 12:17
Krem z dyni i batatów
  • Czas gotowania: 28 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

500 g dyni

450 g batatów

1,5 litra bulionu warzywnego *

2 średnie marchewki

1 średnia cebula

4 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki pieprzu białego

pieprz czarny

sól

Dodatkowo:

30 g suszonych pestek dyni

Przepis

Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę. Dynię i bataty kroimy w większą kostkę, a marchew w plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy bataty i marchew. Mieszamy i podsmażamy wszystko razem około 2-3 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy dynię i wszystkie przyprawy. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy na gładki krem. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku przyprawami. Pestki dyni rozdrabniamy przy pomocy blendera. Gorącą zupę nalewamy do miseczek. Posypujemy mielonymi pestkami dyni. Podajemy z grzankami.

* można użyć bulionu drobiowego

Moje rady:

-jeśli lubicie bardziej zdecydowane smaki, możecie dodać więcej pieprzu cayenne