Papryki nadziewane fetą

Ewelina
Przetwory
31.10.2015 18:32
Papryki nadziewane fetą

Składniki

1 kg papryczek pomidorowych

2 opakowania sera fety po 270 g

kilka ząbków czosnku

garść czarnych oliwek

sól, pieprz do smaku

1 łyżka ziół prowansalskich

kilka gałązek tymianku

olej do zalania słoiczków

Przepis

Papryki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy i studzimy, doprawiamy solą i pieprzem.

Ser fetę rozkruszamy, mieszamy z suszonymi ziołami, pieprzem i nadziewamy papryczki. Na środek każdej wciskamy ciemną oliwkę. układamy je w słoiczkach, dodajemy po gałązce tymianku i 2-3 ząbkach czosnku.

Słoiczki zalewamy gorącym olejem i szczelnie zakręcamy, przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego.