Składniki
3 kg młodej cukinii
5 szklanek wody
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanka octu
1 paczka curry
1/2 łyżeczki gorczycy na słoik
ziele, liść i pieprz w ziarnkach do słoika
Przepis
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy całą solą i odkładamy na 1 godzinę aby cukinia puściła sok.
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i octem, studzimy. Do cukinii wsypujemy curry, wlewamy zalewę i mieszamy.
Do wyparzonych słoiczków wkładamy liść. ziele, pieprz i gorczycę. Następnie chochelką nakładamy cukinię z zalewą. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie 10 minut, licząc czas od momentu zagotowania się wody. Słoiki studzimy i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.