Cukinia w zalewie

Ewelina
Przetwory
31.10.2015 18:29
Cukinia w zalewie

Składniki

3 kg młodej cukinii

5 szklanek wody

2 łyżki soli

1 szklanka cukru

1 i 1/2 szklanka octu

1 paczka curry

1/2 łyżeczki gorczycy na słoik

ziele, liść i pieprz w ziarnkach do słoika

Przepis

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy całą solą i odkładamy na 1 godzinę aby cukinia puściła sok.

W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i octem, studzimy. Do cukinii wsypujemy curry, wlewamy zalewę i mieszamy.

Do wyparzonych słoiczków wkładamy liść. ziele, pieprz i gorczycę. Następnie chochelką nakładamy cukinię z zalewą. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie 10 minut, licząc czas od momentu zagotowania się wody. Słoiki studzimy i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.