Ziemniaczki nadziewane śledziem i dynią

Ewelina
Przekąski
29.10.2015 21:01
Ziemniaczki nadziewane śledziem i dynią

Składniki

6 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach

4 płaty śledziowe z oliwy

1 mała cebula

1 łyżka majonezu

1 łyżka gęstej śmietany

1/2 puszki groszku z marchewką

200 g dyni gotowanej

sól, pieprz do smaku

1 łyżeczka krojonego koperku

czerwona borówka do ozdoby

Przepis

Wyszorowane ziemniaki przecinamy na dwie równe połówki. Gotujemy na parze lub w garnku z wodą do miękkości. Po ostudzeniu, łyżeczką wydrążamy środek tak aby nie przeciąć skórki.

Dynię obieramy, kroimy w kostkę gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.

Do miski przekładamy wydrążone środki ziemniaków, lekko je rozdrabniamy. Następnie dodajemy drobno pokrojonego śledzia, odcedzony groszek z marchewką, pokrojoną cebulę w kostkę, dynię, koperek, śmietanę z majonezem i przyprawy, lekko mieszamy.

Farszem nadziewamy ziemniaczki. Ozdabiamy dynią, koperkiem i czerwoną borówką. Ziemniaczki podajemy od zaraz lub schłodzone.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną