Składniki
6 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
4 płaty śledziowe z oliwy
1 mała cebula
1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstej śmietany
1/2 puszki groszku z marchewką
200 g dyni gotowanej
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka krojonego koperku
czerwona borówka do ozdoby
Przepis
Wyszorowane ziemniaki przecinamy na dwie równe połówki. Gotujemy na parze lub w garnku z wodą do miękkości. Po ostudzeniu, łyżeczką wydrążamy środek tak aby nie przeciąć skórki.
Dynię obieramy, kroimy w kostkę gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.
Do miski przekładamy wydrążone środki ziemniaków, lekko je rozdrabniamy. Następnie dodajemy drobno pokrojonego śledzia, odcedzony groszek z marchewką, pokrojoną cebulę w kostkę, dynię, koperek, śmietanę z majonezem i przyprawy, lekko mieszamy.
Farszem nadziewamy ziemniaczki. Ozdabiamy dynią, koperkiem i czerwoną borówką. Ziemniaczki podajemy od zaraz lub schłodzone.