Sałatka caprese z pieczonymi warzywami

Ewelina
Sałatki
29.10.2015 20:58
Sałatka caprese z pieczonymi warzywami

Składniki

SKŁADNIKI :

2 mięsiste pomidory

1- 2 kulki mozarelli

1 mała cukinia

1 mały bakłażan

2 ugotowane buraczki

sos pesto bazyliowy ( użyłam gotowy )

oliwa z oliwek

garśc orzechów ziemnych bez soli

roszpunka, bazylia i kiełki rzodkiewki do dekoracji

Przepis

Bakłażana i cukinię kroimy w plastry, lekko solimy, polewamy olejem i grillujemy, można użyc patelni grillowej lub zwykłej teflonowej. Kiedy ładnie się podpieką wykładamy na talerz.

Pomidota, ugotowane buraczki i mozarellę kroimy w plastry.

Na dużym talerzu układamy naprzemiennie cukinię, pomidora, ser, bakłażana i buraczka.

Kiedy wszystkie składniki są już ułożone smarujemy je pesto bazyliowym.

Z boku talerza układamy roszponkę, danie posypujemy kiełkami, pokrojonymi orzechami i polewamy oliwą z oliwek.

Pyszna i prosta sałatka gotowa, rewelacyjna na przyjęcia, do podjadania lub dań z makaronem.

Smacznego.