Przepis
Składniki dla 6 osób:
6 dużych ziemniaków
2 jajka
20 dag startego żółtego sera
1 łyżeczki tartej bułki
2 duże pomidory pokrojone w kostkę
1 mała papryka pokrojona w kostkę
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Każdego ziemniaka oddzielnie zawinąć w folię aluminiową i piec przez 90 min. w temperaturze 205 stopni. Po tym czasie, ziemniaki wyjąć z piekarnika, z każdego odkroić z góry ok. 0,5-cm plaster, wykroić delikatnie miąższ, uważać, żeby nie uszkodzić skórki. Miąższ zemleć w maszynce na puree. Dodać pozostałe składniki, oprócz bułki tartej i dobrze wymieszać (najlepiej ręką). Ziemniaki nafaszerować masą, posypać bułka tarta. Zapiekać w takiej samej temperaturze na złoty kolor. Gotowe!