Ziemniaki faszerowane mięsem i grzybami

Ewelina
Sałatki
29.07.2015 21:21
Ziemniaki faszerowane mięsem i grzybami

Składniki

5-7 średniej wielkości ziemniaków

1 puszka groszku

1-2 cebule czerwone

mały słoik śledzi po wiejsku, lub w zalewie olejowej

kilka grzybków marynowanych

sól, pieprz do smaku

2 duże łyżki majonezu

1 łyżka pokrojonego koperku

Przepis

Ziemniaki oczyszczamy, (z racji tego że są młode to je wyszorowałam ), przecinamy na pół i gotujemy na półmiękko. Polecam gotować je w garnku na parze, wtedy się nie rozpadną. Z ostudzonych ziemniaczków wydrążamy łyżeczką środek, łódeczki odkładamy. Miąższ z ziemniaków kroimy drobno i przekładamy do miski. Następnie dodajemy odsączany groszek, pokrojone śledzie, grzybki, cebulę, koperek i majonez. Doprawiamy do smaku, mieszamy. Do łódeczek ziemniaków nakładamy sporo farszu. układamy je na talerzu, dekorujemy pozostałymi śledzikami, koperkiem i cebulką. Ziemniaczki podajemy schłodzone, jako przekąskę. Smacznego.