Składniki
5-7 średniej wielkości ziemniaków
1 puszka groszku
1-2 cebule czerwone
mały słoik śledzi po wiejsku, lub w zalewie olejowej
kilka grzybków marynowanych
sól, pieprz do smaku
2 duże łyżki majonezu
1 łyżka pokrojonego koperku
Przepis
Ziemniaki oczyszczamy, (z racji tego że są młode to je wyszorowałam ), przecinamy na pół i gotujemy na półmiękko. Polecam gotować je w garnku na parze, wtedy się nie rozpadną. Z ostudzonych ziemniaczków wydrążamy łyżeczką środek, łódeczki odkładamy. Miąższ z ziemniaków kroimy drobno i przekładamy do miski. Następnie dodajemy odsączany groszek, pokrojone śledzie, grzybki, cebulę, koperek i majonez. Doprawiamy do smaku, mieszamy. Do łódeczek ziemniaków nakładamy sporo farszu. układamy je na talerzu, dekorujemy pozostałymi śledzikami, koperkiem i cebulką. Ziemniaczki podajemy schłodzone, jako przekąskę. Smacznego.