Nadziewane ziemniaczki

Ewelina
Obiad
15.08.2013 8:39
Nadziewane ziemniaczki

Przepis

Składniki:

4 bardzo duże ziemniaki

4 jajka

4 plastrów sera żółtego

pół paczki sera feta

kilka plastrów gotowanej szynki

papryka (czerwona lub żółta)

cebula

2 ząbki czosnku

chili w proszku

oliwa

sól

pieprz

szczypiorek

Ziemniaki myjemy i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Smarujemy oliwą, obsypujemy solą i wstawiamy do nagrzanego do 180o piekarnika. Pieczemy około godziny.

Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika. Obcinamy wierzch i łyżką wyjmujemy miąższ.

Najlepiej to robić gdy ziemniaki są gorące. Dziś zaszczytu poparzenia sobie paluszków dostąpił mąż.Ziemniaczane miseczki wykładamy plastrami żółtego sera. Na ser układamy szynkę, paprykę, szczypiorek . Na wierzch każdego ziemniaka wbijamy jajko.

Pieczemy około 20 minut bądź do momentu ścięcia się białka w nagrzanym do 180o piekarniku