Całuski z jabłkami

Ewelina
Ciasta
29.10.2015 20:16
Całuski z jabłkami

Składniki

250 g zmielonego twarogu

200 g miękkiego masła

4 łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 jajko

2 i 3/4 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 jabłka, obrane i pokrojone na małe kawałki

cukier puder do posypania

Przepis

Masło ucieramy robotem kuchennym z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, następnie dodajemy partiami zmielony twaróg, jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto należy dokładnie wymieszać aż będzie odchodziło od ręki. Może być troszkę klejące.

Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto rozwałkowujemy, na posypanym mąką blacie, na grubośc około 3 mm, szklanką wycinamy kółka.

Na plackach kładziemy po kawałku jabłka, przykrywamy drugą połówką ciasta.

Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, około 20 minut, uważając aby się nie spiekły.

Po ostudzeniu podajemy posypane cukrem pudrem.