Składniki
250 g zmielonego twarogu
200 g miękkiego masła
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 jajko
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jabłka, obrane i pokrojone na małe kawałki
cukier puder do posypania
Przepis
Masło ucieramy robotem kuchennym z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, następnie dodajemy partiami zmielony twaróg, jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto należy dokładnie wymieszać aż będzie odchodziło od ręki. Może być troszkę klejące.
Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy, na posypanym mąką blacie, na grubośc około 3 mm, szklanką wycinamy kółka.
Na plackach kładziemy po kawałku jabłka, przykrywamy drugą połówką ciasta.
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, około 20 minut, uważając aby się nie spiekły.
Po ostudzeniu podajemy posypane cukrem pudrem.