Sakiewki z jabłkami

Elżbieta
Ciasta
30.10.2016 20:35
Sakiewki z jabłkami
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 0,5 kg mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 80 g drożdży
  • jabłka
  • 1 cytryna 
  • 250 g margaryny
  • czekolada

Przepis

Z rozdrobnionych drożdży, cukru,

100 ml letniego mleka i 2 łyżek mąki robimy rozczyn.

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy resztę mąki,

dodajemy pozostałe mleko,

dokładamy szczyptę soli, rozczyn,

1 łyżeczkę skórki z cytryny,

2 żółtka oraz starty tłuszcz,

zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat

o grubości ok. 3 mm, po czym kroimy na kwadraty

o wymiarach 8x8 cm.

Po czym na każdy kwadrat kładziemy kawałek jabłka i kawałek czekolady.

Rogi ciasta sklejamy ze sobą, tworząc sakiewki.

Sakiewki smarujemy jajkiem

i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciastka posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!