- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
- 200 ml mleka
- 0,5 kg mąki
- 2 łyżki cukru
- 80 g drożdży
- jabłka
- 1 cytryna
- 250 g margaryny
- czekolada
Przepis
Z rozdrobnionych drożdży, cukru,
100 ml letniego mleka i 2 łyżek mąki robimy rozczyn.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy resztę mąki,
dodajemy pozostałe mleko,
dokładamy szczyptę soli, rozczyn,
1 łyżeczkę skórki z cytryny,
2 żółtka oraz starty tłuszcz,
zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat
o grubości ok. 3 mm, po czym kroimy na kwadraty
o wymiarach 8x8 cm.
Po czym na każdy kwadrat kładziemy kawałek jabłka i kawałek czekolady.
Rogi ciasta sklejamy ze sobą, tworząc sakiewki.
Sakiewki smarujemy jajkiem
i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciastka posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!