Składniki
300 g makaronu gniazdka
1 pierś z kurczaka
dowolna przyprawa do kurczaka
4 łyżki oleju
SOS :
300 g pieczarek, pokrojonych w talarki
1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
1 puszka pomidorów
1 cebula, pokrojona
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oleju
1 czerwona papryka, pokrojona
200 g tartego, żółtego sera
sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
Przepis
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy łyżką cedzakową tak aby gniazdka zostały w całości.
Układamy je w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami i podpiekamy na oleju.
Cebulę i czosnek podpiekamy w garnku na oleju, dodajemy pomidory, cukinię, pieczarki, paprykę i przyprawy. Dusimy warzywa do miękkości aż płyny znacznie odparują.
Na makaron rozkładamy kurczaka, następnie wylewamy sos. Danie posypujemy tartym serem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180*, przez około 30 minut.
Makaron podajemy ciepły, smacznego.