Kostka dyniowo-kokosowa

Ewelina
Ciasta
29.10.2015 20:07
Kostka dyniowo-kokosowa

Składniki

3/4 szklanki musu z dyni gotowanej

3/4 szklanki cukru

3 szklanki mąki tortowej

2 duże jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 szklanka oleju

3 łyżki gęstego jogurtu

1/2 łyżeczki cynamonu

1 gęsty dżem jabłkowy

Przepis

Jajka ubijamy mikserem z cukrem, aż podwoi swoją objętość, następnie wlewamy jogurt, olej i mus z dyni. Dalej miksując wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy prostokątnej 25/30. Pieczemy 45 minut w nagrzanym piekarniku do 180 *C, do suchego patyczka.

Ciasto studzimy, przecinamy na dwie połówki, smarujemy dżemem i ciasto składamy. Pozostawiamy na 30 minut aby naszło.

POLEWA :

125 g masła

10 łyżek cukru

6 łyżek pełnego mleka w proszku

Masło rozpuszczamy w garnku z cukrem, zagotowujemy, studzimy. Do ciepłej ale nie gorącej polewy wsypujemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Polewa w miarę stygnięcia będzie się robiła gęściejsza.

Ponadto;

200 g wiórek kokosowych

Ciasto kroimy na paski a z pasków kroimy kwadraciki, średniej wielkości, maczamy w polewie, następnie w kokosie i układamy na talerzu. Ciastka przekładamy do lodówki, polewa z kokosem szybciej się zsiądzie. Przed podaniem kostkę można przekroić na pół ale jest to niekonieczne. Smacznego.

Uwagi ; Ja przechowuje kostkę w pojemniku w lodówce ciastka wtedy są twardsze i mniej klejące.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną