Składniki
3/4 szklanki musu z dyni gotowanej
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mąki tortowej
2 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanka oleju
3 łyżki gęstego jogurtu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 gęsty dżem jabłkowy
Przepis
Jajka ubijamy mikserem z cukrem, aż podwoi swoją objętość, następnie wlewamy jogurt, olej i mus z dyni. Dalej miksując wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy prostokątnej 25/30. Pieczemy 45 minut w nagrzanym piekarniku do 180 *C, do suchego patyczka.
Ciasto studzimy, przecinamy na dwie połówki, smarujemy dżemem i ciasto składamy. Pozostawiamy na 30 minut aby naszło.
POLEWA :
125 g masła
10 łyżek cukru
6 łyżek pełnego mleka w proszku
Masło rozpuszczamy w garnku z cukrem, zagotowujemy, studzimy. Do ciepłej ale nie gorącej polewy wsypujemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Polewa w miarę stygnięcia będzie się robiła gęściejsza.
Ponadto;
200 g wiórek kokosowych
Ciasto kroimy na paski a z pasków kroimy kwadraciki, średniej wielkości, maczamy w polewie, następnie w kokosie i układamy na talerzu. Ciastka przekładamy do lodówki, polewa z kokosem szybciej się zsiądzie. Przed podaniem kostkę można przekroić na pół ale jest to niekonieczne. Smacznego.
Uwagi ; Ja przechowuje kostkę w pojemniku w lodówce ciastka wtedy są twardsze i mniej klejące.