Składniki
2,5 szklanki mąki
1 szklanka maślanki
szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
3 jajka
200 g białej czekolady
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę
Kruszonka:
6 łyżek cukru
10 łyżek mąki
120 g miękkiego masła
Przepis
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i posiekaną nożem czekoladą.W drugim naczyniu łączymy maślankę, olej i jajka.Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Blachę o wymiarach 26x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na ciasto wykładamy rabarbar. Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączymy w misce i wcieramy je w siebie do chwili utworzenia się niewielkich grudek. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut (do suchego patyczka).