Maślankowe z rabarbarem i białą czekoladą

Barbara
Desery
22.10.2015 13:11
Maślankowe z rabarbarem i białą czekoladą

Składniki

2,5 szklanki mąki

1 szklanka maślanki

szklanka cukru

0,5 szklanki oleju

3 jajka

200 g białej czekolady

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę

Kruszonka:

6 łyżek cukru

10 łyżek mąki

120 g miękkiego masła

Przepis

Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i posiekaną nożem czekoladą.W drugim naczyniu łączymy maślankę, olej i jajka.Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Blachę o wymiarach 26x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na ciasto wykładamy rabarbar. Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączymy w misce i wcieramy je w siebie do chwili utworzenia się niewielkich grudek. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut (do suchego patyczka).