Składniki
* 1 średnia cukinia
* 1 duży pomidor
* 1 ogórek
* twarożek puszysty śmietankowy (250 g)
* 3 ząbki czosnku
* pęczek koperku
* 1 jajko
* sól, pieprz
* mozarella (125 g)
Przepis
Cukinię myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Solimy i pieprzymy. Pomidora, ogórek kroimy w kostkę. Mieszamy z twarożkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Wbijamy jajko. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farszem napełniamy cukinie. Cukinie wykładamy na blaszkę lekko wysmarowaną oliwą z oliwek. Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 45 minut. Wykładamy na cukinię pokrojoną w plastry mozarellę. Zapiekamy jeszcze 5-10 minut aż ser się zrumieni.