Cukinia faszerowana warzywami z twarożkiem

Barbara
Obiad
22.10.2015 13:00
Cukinia faszerowana warzywami z twarożkiem

Składniki

* 1 średnia cukinia

* 1 duży pomidor

* 1 ogórek

* twarożek puszysty śmietankowy (250 g)

* 3 ząbki czosnku

* pęczek koperku

* 1 jajko

* sól, pieprz

* mozarella (125 g)

Przepis

Cukinię myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Solimy i pieprzymy. Pomidora, ogórek kroimy w kostkę. Mieszamy z twarożkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Wbijamy jajko. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farszem napełniamy cukinie. Cukinie wykładamy na blaszkę lekko wysmarowaną oliwą z oliwek. Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 45 minut. Wykładamy na cukinię pokrojoną w plastry mozarellę. Zapiekamy jeszcze 5-10 minut aż ser się zrumieni.